P-G Tälth, Daniel Lind och Simon Granlinger är alla upprörda över hur ledningen behandlat deras kollegor. Foto: Alexandra Peterson
Vetlanda

Krismöte på stationen i Vetlanda

Situationen blir allt mera desperat på räddningstjänsten i Vetlanda efter att flera äldre kollegor hotas av uppsägning. Personalen har tappat arbetslusten och engagemanget. Samtidigt så fortsätter förhandlingarna mellan facketet och arbetsgivaren.

– man behandlar inte sin personal på det här sättet, man gör inte det, säger Daniel Lind som är brandman och skyddsombud.

 Facket och personalen på räddningstjänsten sluter nu upp kring sina kollegor som hotas av uppsägning i samband med en omorganisation som ska leda till färre anställda. Runt 40 personer samlades i Vetlanda igår och personalen i Nässjö hade de med på telefon.

I förra veckan kunde vi berätta om den 58-årige brandmannen Sven Eriksson, som hotas av uppsägning efter att ha tvingats genomgå ett nyanställningstest som inte är åldersanpassat. Han är en av dom tre som inte klarade testet. Brandmannen och skyddsombudet Simon Granlinger tycker inte det har gått rätt till:

– Det här kan ju få effekter för hela Räddningssverige, gör en omorganisation för då kan man göra sig av med äldre eftersom de inte klarar fystesterna, säger Simon Granlinger.  

Jonas Petri är chef över Höglandets Räddningstjänstförbund. Han tror att reaktionerna har med hela den stora omorganisationen att göra:

– Vi försöker inte bli av med människor, det här är de testmetoder vi har och arbetar med, säger Jonas Petri

Nu fortsätter förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och Räddningstjänstförbundet och Daniel Lind fortsätter att kämpa för sina kollegor - trots att han tappat lite av lusten till sitt jobb:

– Det engagemang som fanns för arbetsplatsen är som bortblåst, nu håller vi oss flytande för "Gretas" skull, säger Daniel Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".