Svininfluensan

Fel information till 135 000 hushåll

Turerna har varit många kring vaccineringen mot svininfluensan. Och förvirringen lär fortsätta ett litet tag till. För i tidningen Landstingsnytt som kommer till länets alla 135 000 hushåll på måndag finns det felaktiga uppgifter om vaccineringen.

– Det är inte bra att vi fick med felaktiga uppgifter, säger Harriet Lindén, som är informationsdirektör vid Landstinget i Jönköpings län.

Eftersom mycket har varit osäkert kring vaccinet är det svårt att informera allmänheten.
– Men just att riskgrupperna skulle få vaccin under två speciella veckor vågade vi säga.

Det skulle man inte gjort. Samma dag som tidningen trycktes kom nya besked om vaccinleveranserna som tvingade landstinget att ändra planeringen.
– Nu är det vecka 44 och 45 som gäller för riskgrupperna.

Bland riskgrupperna finns människor med svåra, kroniska sjukdomar, alla gravida och personer som behandlas med läkemedlet Waran. (Dessa patienter måste också ha tagit ett så kallat PK-prov innan de kommer. Det får inte vara äldre än 14 dagar och värdet får inte vara över 3).

När de fått vaccin är det dags för resten av allmänheten - och det är olika när det gäller hur bra koll vi har på vår vaccinering visar det sig när Nyheterna pratar med folk i Jönköping.
– Jag har ingen aning, säger Sandra Lundberg.
– Jag vet när jag ska till vårdcentralen, säger Marianne Lundström.

Landstinget har planer på affischering och utskick till alla hushåll, men eftersom uppgifterna ändras och det tar nägra dagar att trycka upp material, så är den säkraste informationskällan webben, säger Harriet Lindén.
– Och alla behöver ta ett ansvar för att hjälpa äldre och andra som kanske inte har tillgång till dator.

På måndag den 12 oktober kan du gå in på landstingets hemsida lj.se och se var och när du kan vaccineras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".