Hjördis Gustavsson och Jenny Kindberg är mycket positiva till lampan (foto: Alexandra Peterson/SR)

Lampa ljus idé mot sår

Svårläkta sår är ett problem för många äldre, men med hjälp av en slags lampa finns hopp om lindring.

Lampmetoden har har provats på Tornets Äldreboende i Jönköping och där har de märkt en klar förbättring.

Hjördis Gustavsson 88 år är en av de som fått läkta sår med hjälp av lampan.

- Det blev ett litet sår på benet och det har vi behandlat nu, det är läkt nu men vi har fortfarande lite om där.

Hjördis visar ett förband på smalbenet. Hon slog i när hon var på toaletten och sår kan lätt bli svårläkta på äldre, men såret på benet är nu alltså så gott som läkt.

Det var i mars som personalen på Tornets Äldreboende i Jönköping, som drivs av det privata företaget Carema Omsorg, började testa behandlingen. Den går ut på att sända ljusimpulser på såren, berättar undersköterskan Jenny Kindberg.

Efter tre veckor hade mer än hälften av såren läkts på de testade nio personerna och det fortare än med vanlig behandling. Utfallet blev så bra att Carema Omsorg tecknade ett avtal för alla sina 140 äldreboenden i landet, som nu alltså ska få tillgång till ljusbehandlingen.

Nu tar personalen fram apparaten med ljusbehandling så fort de ser att ett sår är på gång och har på så sätt börjat jobba förebyggande.

- Vi har börjat köra på de som har en rodnad. Sedan vet vi inte om det skulle ha blivit ett sår eller inte men då vi börjat i och med rodnaden har jag jag personligen inte varit med om att det blivit ett sår sedan säger undersköterskan Jenny Kindberg.

Hjördis Gustavsson är mycket positiv till sårbehandlingen och tror att lampan hjälper till en snabbare läkning.

- Jag tror på det här med lampan och att det är bra säger Hjördis.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".