(arkivbild Bernt Ekdahl/Scanpix)
"nästan som en muta"

Hemtjänstföretag lockar äldre med pengar

När konkurrensen hårdnar bland privata vårdföretag inom hemtjänsten i Jönköpings kommun, så lockar ett av företagen med att betala ut upp till 5 000 kronor till de äldre som väljer företaget.

- Det tycker jag inte låter bra, det låter oetiskt - lite som en muta tycker jag, säger 89-åriga Aina.

Konkurens ska det vara, det är ett av målen när Jönköpings kommun införde fritt val för Aina och de andra som behöver hemtjänst. Men att locka med pengar är ingen god idé säger Nils Sadic som är biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun.

- Jag blev ganska överraskad av förslaget, det är inte riktigt vad vi förväntat oss och vad vi tycker är acceptabelt.

Det är företaget Delegi omsorg som ligger bakom det här greppet. De vill få nya kunder och bli stora på marknaden och de menar att det handlar om marknadsföring.

- Ett alternativt till det här skulle vara att köpa en annonsplats och då skulle de här pengarna ätas upp väldigt snabbt. Då tror vi på en bättre modell, att belöna de brukare som väljer oss säger Anders Wiklund på företaget Delegi omsorg.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".