foto: Henrik Montgomery/Scanpix)
"jag blir våldsamt upprörd"

Politisk ilska efter hemtjänstpengar

Uppdaterad 14:15
Avslöjandet att ett vårdföretag i hemtjänsten betalar äldre som väljer just deras tjänster upprör politikerna i Jönköping, som nu ska utreda det udda greppet.

Nyheternas avslöjande att vårdföretaget Delegi omsorg betalar upp mot 5 000 kronor till äldre som väljer deras tjänster i hemtjänsten får politikerna att reagera. 

- Jag blev överraskad och min syn är att det är ett olämpligt sätt säger Jan-Egon Leo (M) som är ordförande i socialnämnden.

Moderaternas kommunalråd, Mats Green, säger till Nyheterna att den här typen av marknadsföring, där man köper kunder är oacceptabel.

Den borgerliga majoriteten i jönköping har infört fritt val inom hemtjänsten, vilket innebär att de äldre ska kunna välja företag istället för kommunens hemtjänst.

Men det blev inte som det var tänkt. Företaget Delegi Omsorg ger sig in i kriget om de gamla genom att erbjuda dem pengar.

Men de borgerliga partierna, som släppt in privata företag i hemtjänsten, får skylla sig själva. Det tycker Socialdemokraternas kommunalråd Peter Persson.

- Det här är en direkt effekt av privatiseringen. Jag blir våldsamt upprörd över att man ser äldre människor bara som vinst- och räknesnurra säger Peter Persson.

Redan under morronen startade kommunen en egen utredning för att se om företaget bryter mot kommunens regler när det gäller marknadsföring. Kommunens jurister är också inkopplade.

Om reglerna tillåter den här typen av marknadsföring, kan politikerna tänka sig att överväga en skärpning för att stoppa den här formen av marknadsföring.

- Det är det vi ska undersöka, inom vilken ram är acceptabel marknadsföring säger Jan- Egon Leo.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".