Migrationsverkets förvar i Göteborg är ett av de som normalt används, nu var även det fullt (foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix)
fanns ingen plats

Polisen tvingades släppa efterlyst

En irakisk medborgare greps inatt av polisen, han var efterlyst eftersom han ska avvisas. Men eftersom det inte fanns någon förvaringsplats för mannen tvingades polisen släppa honom.

Den efterlysta irakiska medborgaren, som under en tid hållit sig gömd i Sverige eftersom han ska avvisas ur landet, stoppades natten till idag i en bil av polisen i Jönköping.

Men efter att polisen kontaktat Migrationsverket tvingades de släppa mannen, eftersom det inte fanns några förvaringsplatser.

- När vi kontaktade Migrationsverket fick vi beskedet att det var ett nationellt intagingsstopp på samtliga förvar i Sverige säger Peter Johansson, jurist på polisen i Jönköping.

Hur vanligt är det?

- Har aldrig varit med om det.

Idag finns det speciella förvarsenheter runt om i landet och för länets del transporteras utlänningar, som tagits i förvar enligt utlänningslagen, till Göteborg och Örelljunga. Där är det Migrationsverket som bestämmer var personen i fråga ska placeras.

I vissa särskilda fall kan häkten eller kriminalvårdsanstalter tas i anspråk, men då krävs det synnerliga skäl - till exempel att personen ifråga fått ett utvisningsbeslut på grund av brott eller av säkerhetshetsskäl. 

Den bedömningen gjorde alltså inte Migrationsverket den här gången, vilket polisen inte är direkt nöjda med.

- Det är inget vi gör vågen för på polismyndigheten.

Är det risk för att en sådan här person gömmer sig?

- Skälet till att de är efterlysta är just att de håller sig undan. Det finns verkställigheter som är knöliga att genomföra även om de inte är gömda, men då kan vi hålla en kontakt med dem. Men är de efterlysta är det en indikation på att de håller sig undan säger Peter Johansson.

- Situationen blir sådan ibland. Det finns inte särskilt många platser, det är en situation som kan uppstå. Det som är viktigt att poängtera är att det inte handlar om några brottslingar, utan det handlar om personer som har fått avslag på sina asylansökningar och som därför ska lämna landet säger Johan Rahm  som är presschef på Migrationsverket.

Peter johansson på polisen i Jönköping är lite bekymrad över att det skulle hända fler gånger.

- Om det skulle vara så att det under en längre tid inte fanns plats för förvarstagna skulle det naturligtvis vara ett väldigt stort problem säger Johansson.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".