Han räddar företag i kris

Om företagen hade haft bättre ordning på ekonomin, hade flera konkurser i länet kunnat undvikas.

Det är  Göran Qvarnström på Företagsjouren som under de senaste månaderna, på uppdrag av bland andra Regionstyrelsen, jobbat aktivt med att hjälpa företag i kris.

- De ekonomiska problem hänförs ofta till att man har problem med administration eller ekonomistyrning i bolaget säger Göran Qvarnström.

Under de senaste fyra månaderna har Göran Qvarnström varit inkopplat som konsult åt 75 olika små och medelstora företag i länet. Han menar att tack vare den externa rådgivningen från Företagsjouren har inget utav företagen tvingats gå i konkurs eller genomgå rekonstruktion.

Det största problemet som Göran Qvarnström upplever är att företagen har dålig ordning på ekonomin. Om inte det var nog så finns det också många redovisningsbyråer i länet, alltså företag som jobbar med att sköta bokföring åt andra företag, som gör ett dåligt jobb. Bland annat nämner Göran Qvarnström hur han i ett fall lyckades hitta ett par miljoner som en redovisningsbyrå missat.

- Det var ett företag som hade fått ett väldigt stort minusresultat och var då skyldiga att sätta företaget i konkurs. Det visade sig att det var felkonteringar i verksamheten som gjorde det.

Dessutom har man lyckats undvika att personal sägs upp.

- För närvarnade har vi räddad ett sexiotal arbetstillfällen i länet.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".