1 av 2
Ronny Gunnarsson och Marita Nyman gläds åt att åter få jobba som vanligt (foto Mattias Sundler/SR)
2 av 2
När det började talas om nya uppsägningar på Uppåkra röstades krisavtalet igenom.
efter krisavtalet

Nu får de jobba hela veckor igen

Det så kallade krisavtalet var omdiskuterat, men det har förmodligen räddat tusentals jobb, enligt facket. Efter avtalet kan nu anställda börja jobba normalt igen.

- Det känns bra. Vi började ju jobba fullt innan avtalet tagit sin sista dag, så de tre sista veckorna på avtalet har vi jobbat fullt alla här. Med facit i hand tror jag vi gjorde rätt, det känns som vi gjorde rätt plus att vi har återanställt folk som blivit uppsagda säger Marita Nyman som är fackklubbsordförande på Uppåkra Mekaniska i Skillingaryd.

Uppåkra Mekaniska AB är bara ett av många företag i länet som drabbats hårt av lågkonjukturen. I slutet av förra året fick nästan 80 anställda lämna företaget och när ytterligare ett varsel var på gång, i mars i år, så röstade de för ett så kallat krisavtal där de 125 anställda gick med på en förkortad arbetsvecka och 11 procent lägre lön.

Men sedan drygt tre veckor tillbaka är samtliga anställda tillbaka med full arbetsvecka och lön, vilket glädjer Ronny Gunnarsson som är maskinoperatör.

- Det känns bra att det börjar ordna sig igen, att det kommer igång. Andan blir ju bättre naturligtvis säger Ronny.

Det var ett drygt 80-tal industriföretag i länet som berördes av Metallfackets historiska krisavtal i mars.

Aven om många företag nu återigen kunnat gå upp i arbetstid finns också exempel på företag där avtalet inte hjälpt utan där det slutat med varsel och till och med konkurs i något enstaka fall. På några företag måste personalen också fortsatt avstå arbetstid och lön.

Frågan är då vilken betydelse avtalet haft när det gäller att rädda jobb

- När nu fallet blev så oerhört stort under hösten 2008, har det undvikits många uppsägningar med krisavtalet och det var ju det som var syftet med krisuppgörelsen säger Helge Granqvist på branschorganisationen Teknikföretagen.

Det omdiskuterade avtalet fortlöper alltjämnt hos en del företag, som exempelvis hos VSM i Huskvarna och det varierar även en hel del mellan företagen hur långa avtal som tecknats.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Fråga

Kort om krisavtalet

Krisavtalet träffades mellan Teknikarbetsgivarna och If Metall i mars 2009. I avtalet står bland annat:
"Genom lokal överenskommelse kan arbetarnas utgående lön och andra ersättningar sänkas, dock inte med mer än 20 procent. Under motsvarande andel av ordinarie arbetstid ska arbete inte utföras."
Avtalet rekomenderar att tiden, då jobb inte utförs, ägnas åt internutbildning.
Avtalet löper ut 31 mars 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".