Många har blivit sjuka sedan de vaccinerat sig. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
svininfluensan

Lotta sjuk av vaccinet

Många som tagit vaccinet har blivit sjuka med feber och frossa efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa.
- Jag kände mig snurrig och påverkad, säger Lotta Lindström som är undersköterska på Ryhov.

Lotta är långt ifrån den enda som blev sjuk av vaccineringen. De flesta av hennes kollegor mådde dåligt efter sin spruta och flera har fått stanna hemma från jobbet för att de blev så sjuka.
- Man undrar vad man fått i sig. Man har sett många med samma symptom som har fått stanna hemma från jobbet, säger Lotta Lindström.

Folk har blivit sjuka av vaccinationen på flera ställen, till exempel på Öron-näsa-hals-mottagningen på Ryhov där fick fem personer sjukskrivas. Att så många har blivit sjuka av vaccinationen kom som en överraskning för många. Något man nu tar fasta på inom räddningstjänsten i Jönköping. Som en försiktighetsåtgärd kommer nu hälsosjukvårdsbrandmännen vaccineras i omgångar.

För det kan ställa till det när många blir sjuka på samma gång. På länssjukhuset Ryhov har det förstås blivit tuffare arbetsbelastning på en del avdelningar bland dom som är kvar på jobbet. Så det här med massvaccination kan ställa till med problem, det säger smittskyddsläkare Per Erik Åbom.
- Det här är ju något som kan ställa till bekymmer om många försvinner ur tjänst. Men biverkningen som sådan är inte värre än att det går över på en eller två dagar.

För Lotta Lindström, som blev sjuk, kändes det rätt så farligt och hon blev rädd när hon plötsligt blev så sjuk. Nu står hon på benen igen och är igång med att städa hemma hos sig, men hon vill uppmana dom som går och funderar på att vaccinera sig.
- Man ska nog tänka till innan man tar den, att man tar reda på mer, säger hon.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".