1 av 2
Maria Nyman, Ungdomsstyrelsen. Foto: Håkan Montelius/SR
2 av 2
Emma Svensson. Foto: Håkan Montelius/SR
nässjö

Sexuella förfrågningar är vardag

Var tionde ungdom mellan 16 och 25 år har lagt ut sexiga bilder av sig själv på nätet.
Samtidigt har nästan hälften av tjejerna upplevt att någon försökt övertala dem att skicka sexuella bilder, prata om sex eller agera framför webbkameran.
En av dom är 19-åriga Emma Svensson från Nässjö.Tyvärr är det inget ovanligt att ungdomar får sexuella inviter eller uppmanas att lägga upp sexiga bilder på sig själva på nätet. Och det är ett problem som är svårt att komma åt - eftersom vuxenvärlden ofta helt saknar inblick i det liv som unga lever på nätet. Det menar Ungdomsstyrelsen som i dag höll en konferens på temat unga, sex och internet för de som på något sätt dagligen jobbar med ungdomar, till exempel lärare, kuratorer och fältassistenter.

Och Maria Nyman som är projektledare på Ungdomsstyrelsen berättar att i snitt var tredje person mellan 16 och 25 har nån gång fått sexuella förfrågningar på internet.

Att lägga ut vardagliga bilder på sig själv är nånting som i princip alla gör och de flesta unga verkar resonera som Emma Svensson att kommentarer och inviter från okända är ett obehagligt inslag på nätet som man lär sig hantera. Men en del låter sig övertalas till att lägga ut lättklädda bilder på sig själv. Och Maria Nyman menar att de som lockas till detta gör det för att få bekräftelse.

De flesta ungdomar gör precis som Emma Svensson när någon frågar efter nakenbilder eller ställer närgångna frågor - man ignorerar det.


Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".