Anställda sägs upp i onödan

Kommunanställda riskerar att sägas upp i onödan för att kommunerna tror att de måste spara. Nu kräver länets kommunchefer bättre planering av regeringen.

Regeringens extrapengar räddade många kommuners ekonomi i länet både i år och nästa år, men nu krävs det snabbare besked från regeringen inför 2011.

- Kommunerna används av regeringen som utjämnare, beroende på vilken ekonomi staten har och vilka stimulansåtgärder man behöver göra i kommunerna, säger Kjell Fransson som just slutat som ekonomichef i Sävsjö för att bli ekonomichef i Värnamo kommun.

Att regeringen och kommunerna har olika lång planering i budgeten ställer till problem och gör att kommunen och staten hamnar i otakt i ekonomin.

Redan för några år sedan uppvaktade länets ekonomichefer finansdepartementet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att få chansen till bättre kommunal planering, så det är ett välkänt problem att staten och kommunerna är i otakt med den ekonomiska planeringen.

Sävsjö var en av de kommuner i länet som räddades från att höja skatten och säga upp anställda genom att de fick åtta miljoner i extra pengar av regeringen för nästa år.

- Det är välkommet tillskottet i en svår tid för kommunen men tyvärr har regeringen bara lovat pengar för ett år och det ger en väldigt kort planeringshorisont för kommunerna, säger Kjell Fransson.

Han, som just lämnat jobbet som ekonomichef i Sävsjö för att börja som ekonomichef i Värnamo kommun, tycker det är oroligt att det inte går att planera långsiktigt, om inte kommunerna får veta tidigt om det blir extrapengar från regeringen för 2011. Det handlar ju om antal jobb inom skola, omsorg och även kanske skattehöjningar.

- Ofta är det lång uppsägningstid om man tvingas dra ner på personal, då hinner man inte ställa om,och då blir det underskott i kommunen. I en del kommuner tar man i hårdare än man behöver och det är inte bra för det går ju ut över kvalitén i verksamheten, säger ekonomichef Kjell Fransson.

Reporter Karin Malmsten
 karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".