Ingrid Stenberg blev arg när hon fick Folksams brev, nu tänker hon säga upp sina försäkringar i bolaget. Foto: Rebecka Montelius/SR
Jönköping/Tranås

"Det är fruktansvärt"

Försäkringsbolaget Folksam har försämrat försäkringsvillkoren för hundratusentals pensionärer och många är nu förtvivlade.

I veckan fick Ingrid ett brev om att bolaget har halverat ersättningen hennes grupplivförsäkring.

Ingrid Stenberg från Bankeryd är en av alla 420 000 pensionärer som har tecknat en grupplivförsäkring i Folksam genom olika pensionärsorganisationer som exempelvis PRO.

– Jag förstår inte att de kan göra så här. I mer än femton år har jag betalt på försäkringen, säger Ingrid Stenberg.

I veckan skickande Folksam ut ett brev om att utbetalningen på grupplivförsäkring till efterlevandehalveras från och med 2012.

- Det är fruktansvärt. Folksam verkade ju vara ett bolag som man kunde lita på, säger Ingrid Stenberg.

Folksams chocksänkning drabbar cirka 420 000 pensionärer, enligt företagets egna uppgifter och anledningen till den drastiska åtgärden är att för få personer har tecknat försäkringen de senaste åren. Det gör att det inte finns tillräckligt men pengar i försäkringspotten. Lasse Karlsson är lokalt ombud på Folksam i Tranås.

– Man har alternativet att antingen höja premien eller sänka utbetalningen för en försäkring måste gå ihop sig, säger Lasse Karlsson.

Han berättar att han blivit nedringd den senaste veckan av upprörda pensionärer. Men han menar alltså att en försäkring enligt lagen måste gå i hop sig, och det gör inte grupplivförsäkringen längre.  Men Ingrid Stenberg är ändå kritisk.

– Det kan ju inte ha skett på ett år. De har ju anställda som ska ha ordning på sådant här, som ska ha framförhållning. De borde ha sett vart det barkar i väg, säger Ingrid Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".