Mohammad och hans familj är oroliga efter den senaste tidens attacker. Foto Rebecka Montelius/SR
Skillingaryd

Somalisk familj trakasserad

En somalisk familj boende i Skillingaryd har under de senaste nätterna blivit utsatta för trakasserier. Någon har bland annat skrivit FLYTTA, med stora bokstäver utanför deras hus.

Mohammad och hans familj har trakasserats under flera nätter. Någon eller några har bankat på deras fönster, och när han häromdagen skulle gå ut och hämta tidningen hade något klottrat ordet "FLYTTA" på gatan utanför huset, berättar han.

-Vi är rädda - vi vågar inte gå ut och handla på kvällstid och våra barn vågar inte gå till skolan ensamma, säger Mohammad.

Och den senaste veckans ofredande är inte första gången; påhopp mot somalier är långt ifrån nytt i Skillingaryd. I somras blossade det upp när ett rykte spreds i kommunen att somalier skulle ha våldtagit en flicka. Rykten som sen har drabbat hela gruppen av somalier i Skillingaryd. Bland annat spreds rasistiska flygblad i kommunen.

Polisen har länge extrabevakat området i Vaggeryds kommun och under en tid såg det ut som att det hade lugnat ner sig, men nu har det alltså hänt igen. Mohammad tror det beror på att han flyttat ifrån det invandrartäta området till en villa med inga somaliska grannar alls.

Mohammad och hans familj kom från Somalia för ett och ett halvt år sen och hittills har han trivts i Skillingaryd. Han tycker att de flesta människor är vänliga, men nu är han orolig för framtiden.

- Vi vet inte vad de kommer att göra nästa gång, de kan göra vad som helst, säger han till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".