Att köra i mörker med en sliten vindruta är trafikfarligt (Foto: Pontus Lundahl / Scanpix)

Sliten vindruta är en trafikfara

Redan efter 8 000 mils körning kan en vindruta vara så pass sliten och sikten så nedsatt att trafiksäkerheten påverkas.

Sikten försämras kraftigt vid körning i mörker eller bländande solsken om vindrutan är repig och sliten det visar forskning som VTI, Väg- och Transportforskningsinsitutet, gjort.

Försökspersoner i olika åldrar fick försöka upptäcka trafikhinder genom rutor som var allt från nya till att ha använts i 35 000 mil.

Siktlängden halverades från 200 meter till drygt 90 genom en ruta som funnits med under 15 000 mil vilket motsvarar 7-8 års körning för en genomsnittsbilist.

- Det var större effekter än vi trott på förhand säger Nils-Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef vid NTF.

- Vid bra sikt räcker normalt 200 meter för att hinna stanna eller väja undan men om siktsträckan halveras blir det många som inte hinner undvika en olycka säger Nils-Petter Gregersen. Någon tillförlitlig skadestatistik där vindrutans skicka noterats finns inte att tillgå.

Problemen med sikt i starkt solsken och mörker ökar också i takt med stigande ålder på föraren.

Att köra med en normalsliten vindruta är inte olagligt och upptäcks inte av Bilprovningen.

Siktnedsättningen är inte heller enkel att upptäcka för bilägaren då försämringen sker gradvis.

- Att använda fräscha vindrutetorkare, putsa rutan ofta och ha vassa isskrapor gör att slitaget minskar säger Nils-Petter Gregersen , trafiksäkerhetschef vid NTF.

Under november eller december kommer ett seminarium att hållas för att se hur problemet med slitna vindrutor ska kunna mildras.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".