Skjutfältet upp på bordet

Striden pågår inte på skjutfälten, striden pågår om skjutfältet. Nu ska den infekterade diskussionen kring Skillingaryds skjutfält upp på bordet.

Kampen mellan kommunen och försvaret ska nu redovisas i Vaggeryds kommunfullmäktige.

- Det blir en lägesrapport, lovar moderata kommunalrådet Bengt Dahlqvist.

Vaggeryds kommun vill att försvarsmaktens miljötillstånd från 1996 omprövas. Dessutom kräver kommunen att bullerzonerna ska räknas in inom nuvarande skjutfält, medan militären vill ha skjutfältet plus bullerzoner.

Men det kravet förhindrar nybyggnation och utveckling av landsbygden, anser Vaggeryds kommun.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se


FAKTA om Skillingaryds skjutfält 
Ytan är 4 000 hektar. Skjutfältet sträcker sig från Vaggeryd - Götarp i norr till Möllefors i söder, från Lagan i väster till Studstorp - Farstorp i öster. 

I över 500 år har militären haft övningsplats och skjutfält i Skillingaryd. Genom åren har här varit skjutskola, läger, övningsfält. 

Utvidgningen av skjutfältet har inte gått smärtfritt. Militären tog till bulvanköp och tvångsinlösen. När militären utvidgade skjutfältet i Skillingaryd, och gårdar exproprierades på 70-talet, så reste sig hela bygden som en man och krävde stopp för utvidgningen av skjutfältet.  Det var en stor proteströrelse med många aktioner och tal från bl a kyrkbacken, som lyckades stoppa en utvidgning. Tofterydsdagen som arrangerades under många år var ortsbornas sätt att visa att de var en levande bygd, som inte skulle bli ett ännu större skjutfält. 

När A 6 lades ned blev I 12 i Eksjö ny huvudman. På senare år har verksamheten delvis förändrats. Genom färre repövningar blev det minskad verksamhet i Skillingaryd. 

Det är Högkvarteret i Stockholm som Vaggeryds kommun möter i förhandlingar. Fortifikationsverket förvaltar skjutfältet. Ing 2 är brukaren.

Länsstyrelsen ska bevaka både de lokala intressena och riksintresset. Det är också länsstyrelsen som tagit initiativ till möten mellan Högkvarteret och Vaggeryds kommun för att lösa den låsta diskussionen om bullerzonerna ska vara inom skjutfältet eller utanför skjutfältet. Vid de mötena sitter bara fortifikationsverkets och Ing2s representanter med som åhörare.

Kommunens krav

KRAV är rubriken när kommunstyrelsen ska ge en lägesrapport om Skillingaryds skjutfält till Vaggeryds kommunfullmäktige. 

  • Vaggeryds kommun kräver att militären håller sig inom skjutfältets gränser och inte fortsätter att skapa restriktioner på marken utanför.
  • Vaggeryds kommun kan inte acceptera att försvarsmakten fortsätter att lägga en död hand över stora markområden som försvarsmakten inte förfogar över.
  • Vaggeryds kommun kräver dessutom att det miljötillstånd som Försvarsmakten har från 1996 omprövas.
  • Kommunen anser även att Försvarsmaktens verksamhet generellt inte heller får innebära begränsningar för nybyggnader på landsbygden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".