Älgar tar allt mer av polisens tid när det är jakttider. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Älgjakt stjäl polisens tid

Under jakten tvingas polisen dagligen rycka ut för att undersöka skjutna älgar som är trafikskadade.
- Slöseri med polisens resurser, tycker polisen Bengt Netterström.

Det handlar om jägarnas kvoter. En skjuten älg som har skottskador eller skador från en trafikolycka är inte mycket att göra älgstek av. Då är det bittert att behöva räkna av den på årets älgkvot.

Därför ringer jägarna till polisen för att dom ska intyga att älgen är skadad. Så polisen har fullt upp. Sen älgjaktens start så har det varit elva fall i länet - dom allra flesta älgarna har har haft trafikskador och alla dom här fallen tar timmar för polisen att reda ut.

- I dag har vi ju lagt ned flera timmar på en älg som hittades med en gammal skottskada. Bara att köra dit tog en timma, säger Bengt Netterström.

Tid som polisen hellre hade lagt på något annat.

- Vi har trafikövervakning och våld på gator och torg som vi kan lägga resurser på istället för att åka ut i skogen och besiktiga en älg. Vi kan inte göra mycket åt det men lägger mycket resurser på det.

- Någon annan myndighet hade gärna fått sköta detta istället, till exempel en jour på länsstyrelsen, tycker Bengt Netterström.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".