Många väljer att skänka bort halva huset för att bättre kunna dra nytta av ROT-avdraget. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Lönsamt ge bort halva huset

Rotavdraget har fått många personer att ge bort halva huset till sin make eller make. På så vis kan man utnyttja rotavdraget maximalt.

Förra året registrerades 54 gåvor mellan makar vid Växjö tingsrätt - hittills i år är den siffran 193, det rapporterar Smålandsposten. Anledningen till att personer som ägt hela sin fastighet själv nu skänker hälften till sin man eller fru är att då går det att utnyttja rotavdraget mer.

För varje person som äger en fastighet kan få upp till 50 000 i reducerad skatt när man anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Och det är då arbetskostnaden man får dra av på.

-Jag har stått som ägare till fastigheten i många år, när det här med rot-avdraget dök upp. Och för att kunna utnyttja det till max så beslöt vi gemensamt att vi ska dela på fastigheten i fortsättningen. Så därför har jag gett halva huset till min man Erik, säger Lena Liesenhoff som bor i villa i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".