1 av 2
Villor kan bli betydligt energisnålare, menar Tomas Berggren på Energimyndigheten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Tomas Berggren på Energimyndigheten. Foto: Alexandra Peterson/SR

Energisnåla villor möjliga inom kort

Många fastighetsägare skulle kunna halvera energianvändningen i sina hus genom att bygga om dem. Det visar flera ombyggnationer som Energimyndigheten varit med och genomfört.

-Många tror att det inte varit möjligt att energieffektivisera så mycket som man gjort i de här pilotprojekten. Nu pekar de första resultaten på att åtgärderna är lönsamma, säger Tomas Berggren som är expert på energieffektivisering vid Energimyndigheten.

Energimyndigheten har varit med och byggt om och håller på att bygga om lokaler som till exempel flerbostadshus, radhus, sjukhus och dagis i olika pilotprjekt. De första sifforna visar på en halvering av energianvändingen i dom ombyggda lokalerna. Det man gör har mycket med istallationer att göra som ventilation, kyla å belysning. När det gäller bostäder måste man även åtgärda tak, väggar, golv och fönster så att det blir riktigt tätt.

Ännu har energimyndigheten inte varit med om att bygga om en villa - men det är på gång berättar Tomas Berggren:

-Vi har fortfarande inget pilotprojekt på villor där vi gått så långt, men vi planerar att försöka genomföra det eftersom det saknas kunskap om huruvida det är möjligt och om det är lönt att energieffektivisera så långt, säger han.

Ingen fastighet i Jönköpings län har ännu byggts om på det här eneribesparande sättet - men det kommer troligen att göras i framtiden.

-I och med att det är så lovande resultat är tanken att det här kan få en vidare spridning och implementering så att fastigheter i Jönköping också kan få prova på det här nya tänket, säger Tomas Berggren.

Reporter
Alexandra Petersson
alexandra.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".