På A6 golfbana kan det bli bostäder i framtiden. Foto: Jimmy Karlsson, SR
Jönköping

Golfbana hotas av byggplaner

A6 golfområde i utkanten av Jönköping hotas nu efter planerna på hur Jönköping ska utvecklas i framtiden. I planerna finns alternativet att bygga bostäder där golfklubben funnits i över 20 år.

Det skulle vara ett hårt slag för klubben, säger ordföranden Brittmarie Eriksson.

- Det är ett oerhört vackert område. Det finns inget annat område i kommunen som kan mäta sig med dessa vyer som man har uppe på höjderna här. Det skulle bli fantastiska tomtområden, men naturligtvis skulle det bli en sorg för klubben, säger hon.

förslagen om hur Jönköping ska utvecklas ska ut på remiss och en dialog ska föras med kommuninvånarna innan man bestämmer sig för hur man ska gå vidare och var man ska bygga.

A6 golfklubb grundades för drygt 20 år sedan och har på egen hand rustat upp området.

- Dom ideella insatser som har gjorts här i form av skogsröjning, plocka sten, justering och renovering av fastigheten, det kan inte värderas, säger Brittmarie Eriksson.

Klubben arrenderar marken från Jönköpings kommun, och i ett av de förslag på hur staden ska utvecklas de kommande 30-40 åren så planeras det bostadsområden med nästan 4 000 bostäder, där det idag finns noga klippta greener och fairways. En förutsättning är alltså att golfbanan flyttas.

I dagsläget så har klubben nästan 1 600 medlemmar, men en flytt i framtiden, tror inte Brittmarie Eriksson på.

- För mig personligen ter det sig osannolikt att flytta en hel golfbana. Jag tycker det vore sorgligt om man inte ser den stora potentialen i ett rekreationsområde.

Förslagen om hur Jönköping ska utvecklas ska ut på remiss och en dialog ska föras med kommuninvånarna innan man bestämmer sig för hur man ska gå vidare och var man ska bygga.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".