Bo Slunge, naturskyddsföreningen. Foto: Alexandra Peterson, SR

Orörd natur runt sjöar försvinner

I framtiden kommer vi se betydligt fler hus kring sjöar än idag, för dom flesta kommuner planerar nu för att bygga fler strandnära hus. Detta i linje med den nya strandskyddslagen.

I Vaggeryds kommun finns förslag om bebyggelse bland annat vid norra delen av Hjortsjön.

- Omgivningarna runt sjön blir ju helt förändrade när det blir bebyggelse istället för orörd skogsmiljö., säger Bo Slunge, representant för naturskyddsföreningen i Vaggeryd.

- Man blir lite orolig för framtiden. Vilka sjöar kommer att finnas kvar i orört skick i framtiden? Vi behöver ju dem också.

Kan kringå reglerna
De flesta av länets kommuner håller just nu på att göra om sina översiktsplaner. Och det har med den nya strandskyddslagen att göra. Den gör nämligen att kommunerna kan kringgå regeln om att Inte bygga närmare en sjö än 100 meter. För om din kommun kallar ett område landsbygdsutvecklingsområde, så kan dom få dispans, för att bygga till exempel turistanläggningar, eller mer vanligt, bostäder.

Vid norra delen av sjön Sävsjön i Sävsjö kommun blickar kommunens miljö och byggchef Michael Wirestam, ut över sjön och området runtomkring, ett av mellan 20 och 30 områden som kommunen vill föreslå som landsbygdsutvecklingsområde.

- Det ökar möjligheterna för de mindre kommunerna att leva vidare och kanske bli fler invånare, säger han.

Orörd natur försvinner
Och dom flesta av länets kommuner har också nappat på det här med landsbygdsutveckling. Några exempel: i Tranås finns förslag om att förtäta områden vid norra delen av sjön Noen, bland annat. I Vetlanda har ett område vid Skirösjön pekats ut. Flera ytterligare kommuner kommer ha liknande förslag i sina nya översiktsplaner, som dom håller på att ta fram just nu.

- Folk vill faktiskt ha sjöar som är orörda och inte bebyggda. Sjöar som idag är lite vildmark kommer ju försvinna, säger Bo Slunge på Naturskyddsföreningen i Vaggeryd.

Jenny Almlöf
jenny.almfof@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".