1 av 2
Den giftiga röken förmörkade himlen över Lanna vid branden tidigare i somras. Foto: Kjell Ahlkvist/SR
2 av 2
Jörgen Sabel, vice vd på Swerec i Lanna. Foto: Kjell Ahlkvist/SR
Lanna

Swerec byggs upp efter brand

Återvinningsföretaget Swerec i Lanna i Värnamo kommun byggs upp helt och hållet igen efter storbranden i somras.  Företaget vice vd Jörgen Sabel tror att detta kommer rädda kvar jobben.

Swerec i Lanna i Värnamo kommun sorterar hård och mjukplast för återvinning både efter hushåll och industrin. I somras drabbades företaget av en storbrand som totalförstörde anläggningen och kostade företaget ca 100 miljoner. En första etapp i uppbyggnaden beräknas vara klar redan i mars nästa år, men efter ett år ska hela Swerec vara återuppbyggt.

-Vi har bestämt oss för att det är plaståtervinning vi vill hålla på med i Lanna så därför måste vi bygga upp anläggningen igen för att behålla vår position på marknaden, säger företagets vice vd Jörgen Sabel.

Europas modernaste anläggning
Jörgen Sabel befinner sig i Tyskland, där han befinner sig för att köpa nya maskiner till återuppbyggnaden, när Nyheterna kontaktar honom.

-Det stora är att vi inför den absolut senaste tekniken inom plastsortering. I och med detta kommer vi ha Europas modernaste anläggning, säger han.

Jobben räddas kvar
Och enligt Jörgen Sabel kommer den nya tekniken inte att innebära att antalet anställda blir färre utan jobben kommer att räddas kvar i Lanna.

-Vi har för ambition att alla ska kunna behålla sina arbeten, däremot så är vi lite oroliga för vad som händer i och med den allmänna konjunkturnedgången. Att ge garantier tror jag inget företag vågar ge i dagsläget, men den nya tekniken innebär inte att vi reducerar antalet människor, säger Jörgen Sabel.

Branden i Lanna

Måndagen 29 juni 2009 brinner Swerec. Storbranden var svårbekämpad och krävde många brandmäns insats.

Närboende uppmanades att hålla sig inomhus med dörrar och fönster stängda för att inte andas in den svarta tjocka röken som bildades när plasten brann.

Det var en maskin i produktionen som fattat eld.

Det luktade länge efteråt bränd plast i Lanna.

Ett 50-tal anställda källsorterar bl a återvinningsbar plast, men också papper. Det som sorteras kommer både från hushållen och industrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".