Skoldirektör Stephan Rapp presenterade idag den nya utredningen. Foto: Mattias Sundler/SR
Jönköping

Vill tvinga fram fler lärartimmar

Jönköpings skolpolitiker vill tvinga de kommunala gymnasielärarna till fler undervisningstimmar tillsammans med sina elever för att få bättre kvalitet på undervisningen.

Idag presenterades den utredning som skoldirektören Stephan Rapp gjort på uppdrag av gymnasienämnden och som konstaterar att de kommunala gymnasielärarna i Jönköping lägger för mycket tid på andra uppgifter än själva undervisningen.

-Det vi kan se i utredningen är att runt 70% av lärarnas tid används till annat än undervisning, och det vi vill titta på är hur man kan förändra det här för att ge mer tid till eleverna, säger Stephan Rapp.

Hetsig debatt
Det var i somras som debatten om de kommunala gymnasielärarnas arbetstid i Jönköpings kommun blossade upp. Gymnasienämndens ordförande Peter Jutterström (M) gick då ut och sa att de kommunala gymnaiselärarna borde kunna undervisa fler timmar och minska på planeringstiden. Han jämförde då med hur det ser ut i vissa friskolor där färre lärare har mer tid med eleverna, vilket enligt Peter Jutterström även skulle innebära en besparing på runt 27 miljoner kronor per år. Förslaget fick bland annat hård kritik av lärarförbundet.

Arbetsmiljön viktig
Stephan Rapp konstaterar vidare i sin rapport att det är viktigt att friskolor och kommunala gymnasieskolor utgår från samma lagregleringar i framtiden.

-Samtidigt är det viktigt att titta på lärarnas arbetsmiljö, här är det ju så att man jobbar 45,5 timmar i veckan, vilket är ganska mycket tid. Frågan är om man kan organisera arbetet på ett annat sätt och minska den här tiden, säger han.

Problemet för Jönköpings kommuns gymnasier är att de inte antagit det nationella skolutvecklingsavtalet fullt ut menar Stephan Rapp utan utgår från den gamla undervisningsskyldigheten (USK) vilket begränsar hur lärartimmarna kan fördelas.

Fackliga förhandlingar väntar
Även oppositionen ställer sig bakom den rapport som presenteras. Nästa steg blir nu att ge Skol- och barnomsorgsförvaltningen i uppdrag att tillsammans med personalutskottet inleda diskussioner med de fackligt anställda om hur man ska gå vidare. Men utgångspunkten är fler undervisningstimmar för de kommunala gymnasielärarna säger Peter Jutterström:

-Det är ett definitivt mål. En del har misstolkat förslaget som att det bara handlar om att spara pengar och det finns fortfarande inte med i tanken. Däremot så skulle det kunna komma att generera ett överskott - men det är ett överskott som skolorna själva skulle få hantera, säger Peter Jutterström.

Reporter
Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".