1 av 2
Jönköpingsborna föredrar den gamla hederliga p-automaten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Jönköping

Klent intresse för sms-parkering

Intresset för att betala p-avgiften med ett sms på mobiltelefonen är svagt i Jönköping, konstaterar kommunen efter en halvårs försöksperiod.

Det är en ytterst liten del av parkeringsintäkterna som kommer via SMS efter ett halvt års försök i stan, det konstaterar Per Hasselkvist, chef för kommunens parkeringar.

-Tittar man på antal procent av de totala intäkterna så är det marginellt - knappt en halv procent, säger han.

Möjligheten att betala p-avgiften med ett sms på mobilen lanserades i april i år, men inte ens 0,5 procent av parkeringsintäkterna kommer via sms. Ändå har antalet sms-biljetter ökat kraftigt under september.

-Det är väl en tröskel man ska ta sig över för att man ska anamma ett sådant här system, säger Per Hasselqvist.

På alla Jönköpings parkeringar med avgifter går det att betala via sms. Det kostar 3 kronor extra per timme, men å andra sidan betalar man bara för den tid man behöver och behöver alltså inte lägga i extra för att vara på den säkra sidan. Parkeringsvakterna kan också enkelt kontrollera om man sms-betalat.

Försöket med sms-betalning fortsätter till nästa sommar, sedan ska de utvärderas, och för att få fler att betala så vet Per Hasselkvist vad som behövs:

-Det behövs väl helt enkelt en bättre marknadsföring, säger han till Nyheterna.

Reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".