Henrik Lindberg, pilot och delägare i Jönköpings nya flygbolag. Foto: Pernilla Arvidsson/SR
Jönköping

Företagare startar flygbolag

Flera gånger om dagen, måndag till fredag kommer Jönköpings nya flygbolag flyga mellan Jönköping och Bromma Flygplats. En pilot, fyra företagare från Jönköping ligger bakom.

- Vi satsar på peakavgångar men vi börjar förståndigt och därifrån ska vi utvecklas, säger Henrik Lindberg, en av männen bakom det helt nya flygbolaget, som startar flygningar i början på nästa år.

Tidiga morgnar och sena eftermiddagar när det är som flest resenärer på gång, ska det nya bolaget flyga mellan Jönkping och Bromma i Stockholm. Flygplanstypen är oklar men mellan 30 och 50 passagerare räknar man med att transportera.

- Vi kommer se hur mycket biljetter vi säljer och sedan får vi se vilken flygplanstyp som passar bäst, säger Henrik Lindberg.

- Hur mycket är klart då?

- Vi har kommit så långt i alla faser att det inte är någonting som håller oss tillbaka, säger han.

Just nu så är det bara Skyways som flyger passagerarflyg från Jönköping, men i början på nästa år startar det alltså ett helt nytt bolag.

Det här är första gången på flera, flera år som ett nytt bolag flyger från Jönköping Flygplats. Den här gången är det dessutom något så ovanligt som ett helt lokalt flygbolag det handlar om.

- Vi är en konstellation med fem privata entreprenörer från Jönköping, säger Lindberg.

Fem unga män, alla  under 40år, en pilot och fyra företagare står bakom bolaget som har huvudkontor i Jönköping

- Vad är det som talar för att ni kommer lyckas där ingen annan lyckats?

- Hela branschen är i en rejäl svacka vilket gör att det öppnas upp marknadsfönster och som jag ser det kan det bara gå i en riktning och det är uppåt i dubbel bemärkelse, säger delägaren Henrik Lindberg

Reporter Pernilla Arvidsson
 pernilla.arvidsson@sr.se

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".