Foto: Håkan Montelius/SR
Jönköping

Nystart av Upptech - men oppositionen kritisk

Flera lokala företag går in och stöttar Jönköpings kommun för att experimenthuset Upptech ska få finnas kvar. Men oppositionen tror inte ett dugg på näringslivets löften.

Idag presenterade moderate kommunalrådet Mats Green vad han kallar för Nystart Upptech som enligt honom innebär att Upptech är räddat.

– Ja Upptech är räddat, tack vare näringslivet. Det känns jättefint, säger kommunalrådet Mats Green (M).

Bakom dörrarna i det inre av experimenthuset presenterades idag det som ska bli räddningen för Upptech. Det är organisationen teknikföretagen som tillsammans med representanter för näringslivet i Jönköping nu säger sig vara beredda att ta ett större ansvar för finansieringen av Upptech.

En strategisk fråga
Redan idag finns ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och teknikföretagen kring Södra Vätterbygdens teknikcollege, och det är inom ramen för det här samarbetet som Upptech ska tryggas. Vd:n för Saab Training Systems i Huskvarna, Johan Ohlsson, är en av de tunga aktörer som står bakom satsningen och för honom handlar det om att tänka långsiktigt.

– För oss är det en strategisk fråga, att se till att ungdomarna intresserar sig för teknik och naturvetenskap, säger vd Johan Olsson.

"Bara tomma ord"
Än så länge är Nystart upptech endast ett fagert löfte från Mats Green och exakt hur finansieringen ska se ut måste parterna sätta sig ner och diskutera närmare. Och oppositionsrådet Peter Persson (S) menar att det vackra pratet om Nysatsningar också stannar där - vid just prat.

– Det fanns inte en krona med, det var ju bara prat. Jag gläds över näringslivets engagemang men visa mig pengarna först, säger Peter Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".