Tranås

Personal vill ha bort sin ordförande

Delar av personalen på Sommenbygdens Folkhögskola vill att styrelseordföranden Charles Eriksson ska avgå. Det här efter att han dömts till dagsböter för att ha hotat en partikollega vid ett årsmöte i Ödeshög tidigare i år.

I kväll ska frågan upp på skolans styrelsemöte. Frågan är känslig men så här säger en av de anställda om personalens inställning.

- Många tycker att har man fått en dom på sig om olaga hot så hör man inte hör hemma i folkbildningsvärlden. Vi jobbar ju med unga människor på glid. Det är en fråga om etik och moral.

Det har blåst upp till strid på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås. Bakgrunden är att styrelseordföranden, Charles Eriksson, som är kommunalpolitiker i Ödeshögs kommun, har dömts för olaga hot till dagsböter, efter att ha hotat en kvinnlig partikollega i februari i år. Det här har upprört en del av personalen på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås, då man tycker att folkhögskolan står för begrepp som moral, etik och kamratskap.

- Jag har ingen uppfattning, utan har lämnat frågan till presidiet och sen till styrelsen för beslut. Det här är jobbigt för mig och flera på skolan, säger Lars Saxholm, rektor.  

När jag är på väg därifrån så kommer ordförande Charles Eriksson själv gående på väg in till ett sammanträde på skolan. Efter att ha pratat med honom en liten stund så fär jag klart för mig att det kanske inte bara är dagsböterna som är orsaken till att några i personalen vill ha bort Charles Eriksson.

- Det finns personal som vi har haft fackliga konflikter med. Det är kanske dom som har kontaktat media. Skulle dom ha problem med mig eller att detta skulle drabba skolan hårt, så naturligtvis tackar jag för mig, säger han.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".