Marie-Lousie Holmberg, förhandlare på hyresgästföreningen Foto Jimmy Karlsson/SR
Länet

Samma hyror nästa år

Många som bor i hyresrätt kommer att få oförändrad hyra nästa år, både kommunala och privata bolag har meddelat att de har kvar samma hyror.

Det konstaterar hyresgästföreningen som nu sitter i förhandlingar med bostadsbolagen.

Inom de kommande månaderna ska så hyresnivån för dig som bor i hyresrätt bestämmas och på många håll kommer den att bli oförändrad. Redan nu så har Jönköpings kommunala bostadsbolag Vätterhem och privata bostadsbolag i Jönköping, Nässjö, Eksjö och Gnosjö beslutat om att inte höja hyran nästa år. Något som Maria Bard tycker från Nässjö är rätt.

– Det var ju höjning för inte så länge sedan, och nog tycker jag att det är nog som det är, säger Maria Bard.

På Hresgästföreningen är man positiv och tror att det gör stor skillnad.

– Det måste ju vara jättepositivt, att veta att jag inte får högre utgifter. Framför allt för de som blivit arbetslösa måste det vara en jättetrygghet, säger Marie- Louise holmberg som är hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Men det ser olika ut i länet. Det kommunala bostadsbolaget i Värnamo, Finnvedsbostäder har ett tvåårigt avtal, vilket innebär en hyreshöjning på 2,2 %, men där ska ett möte mellan hyresgärstföreningen och bostadsbolaget hållas.

Och flerfamiljshusen på höglandet är i behov av renoveringar som kan innebära att de som bor i hyresrätt där kan få en höjd hyra.

Anledningen till att ånga hyresgäster får betala samma hyra nästa år är till stor del den låga räntan och inflationen.

– Om bolagen som har bra ekonomi så borde de titta på om de kan sänka kostnaden säger Marie-Louise Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".