Husqvarna flyttar tillverkning till Polen. Foto: Jimmy Karlsson/SR
Husqvarna

"Flytten är ingen överraskning"

Beskedet igår att Husqvarnakoncernen väljer att flytta produktion från Sverige till Polen och Kina är ingen slump. Just de länderna lockar många svenska företag, säger Fabian Wallen, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Igår kom beskedet att Husqvarnakoncernen som tillverkar trädgårdsmaskiner minskar antalet anställda med 1200 personer i Sverige och USA.

Företaget behöver koncentrera sin verksamhet till färre platser enligt VD:n Magnus Yngen. Samtidigt flyttas produktion till Kina och Polen. Bland annat byggs en ny fabrik för åkgräsklippare i Polen, och den tillverkningen försvinner från Husqvarna. Mellan 15 och 20 jobb försvinner i Huskvarna.

Och Fabian Wallen, som är nationalekonom på företagarorganisationen Svenskt Näringsliv är inte förvånad.
-Just i Polen och Kina har svenska företag expanderat under de senaste decennierna. Det är länder med väldigt låga produktionskostnader.

Hur ser du på den här utvecklingen?
-Dels är det positivt, det är en del av en lyckosam globalisering. Dels är det sorgligt att det inte sker ett minst lika stort inflöde till Sverige. Det är en tudelad syn, säger Fabian Wallen.
-Jag tror att den här utvecklingen fortsätter.

David Svanberg

david.svanberg@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".