Undersökningen är alarmerande, tycker Iris Dovrén Råsbrant, socialdirektör på Länsstyrelsen. Foto Jimmy Karlsson, SR Jönköping

Äldreomsorgschefer räcker inte till

Arbetssituationen för enhetschefer inom äldrevården är ohållbar på många håll i länet. Det visar en undersökning som gjorts av Länsstyrelsen.

Cheferna får enligt undersökningen ägna större delen av sin arbetstid åt pappersarbete, och kontakten med personal och boende är ofta väldigt begränsad.
-Det är alarmerande i många fall eftersom det blir en omöjlighet att utöva den direkta arbetsledningen, säger Iris Dovrén Råsbrant, socialdirektör på Länsstyrelsen.

Till stor del beror det på att en chef på en vårdenhet inom äldreomsorgen har många underställda som de ska vara chefer för. Av de elva kommuner i länet som granskats av Länsstyrelsen i den här undersökningen har 50 av 56 enhetschefer mellan 30 och 100 underställda.

-Det är allvarligt, för i flera fall har man inte möjlighet att fullgöra sitt uppdrag, säger Iris Dovrén Råsbrant.

Det blir alltså pappersarbete istället för att vara ute och se hur det ser ut i verksamheten. Det får konsekvenser. Både för de som arbetar inom äldrevården, men också för de som bor på hemmen.

-Givetvis påverkar det kvaliteten på vården, och på de anställdas arbetsmiljö, enligt Iris Dovrén Råsbrant.

Nu vill hon att enhetschefernas arbetsbörda minskas.

-Enhetscheferna måste få möjlighet att vara ute i verksamheten och handleda sin personal.

Jimmy Karlsson

jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".