1 av 2
Det är viktigt att ställa upp för de som har det svårt, säger Stig Jonsson på Sällskapet länkarna i Värnamo. Foto: Jenny Almlöf/SR
2 av 2
Eva Rågfeldt är med och driver kampanjen för narkotikans offer som startade på lördagen i Värnamo. Foto: Jenny Almlöf/SR

Varning för knarket

Det finns hjälp att få! Det budskapet har nykterhetsrörelsen när de nu går ut och kampanjar mot narkotikan.

En kampanj mot knark, och för knarkets offer, startar idag i Värnamo. Det är för att uppmärksamma farorna med narkotika och hedra alla de som dött eller som far illa av narkotika.

Folk måste få veta att det finns stöd att få, menar Eva Rågfeldt från IOGT NTO, en av de som kampanjar idag.

– Vi kan naturligtvis inte hindra alla människor från att bli beroende av narkotika och annat, men det är viktigt att man inte ger upp utan att man försöker i alla fall nå några. Och har man sett människor som har krälat i träsket så känns det ännu viktigare att jobba med det här, säger Eva Rågfeldt.

Hon har själv erfarenhet som anhörig till missbrukare och hon vet hur viktigt det är att få stöd och hjälp i en sådan situation. Hon hoppas att kampanjen ska få upp ögonen för människor att det finns hjälp att få, både till anhöriga, till de som är beroende men har slutat, och till de som fortfarande missbrukar.

Det är marknadsdag i Värnamo denna lördag, och mitt bland karuseller och sockervadd på Bruno Mathssons plats brinner marschaller i en halvcirkel kring en blomsterkrans. Narkotikaoffrens dag står det på en stor banderoll ovanför. Det här är början på en veckolång kampanj som nykterhetsrörelsen driver i Jönköpings län.

– Nytt för i år är att vi som konsulenter åker runt till Vetlanda, Nässjö, Eksjö, idag i Värnamo då, och i Jönköping på torsdag där vi också har ett föredrag på kvällen i kris lokaler, säger Eva Rågfeldt.

Många människor passerar tältet med banderollen och marschallerna. Stig Jonsson, ordförande i sällskapet länkarna i Värnamo, delar ut flygblad, till minne av narkotikans offer. Han har själv råkat illa ut i missbruk. För hand del handlade det om alkohol, men han tycker att kampanjen mot narkotika är lika angelägen.

– I tacksamhet för att man har fått ett annorlunda liv så hjälper man ju till med sådana här grejer, och går ut och manifesterar. Det är illa nog med brännvinet men det är sju resor värre med narkotikan, säger Stig Jonsson.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".