1 av 2
(foto: Martin Olson/Scanpix)
2 av 2
Mats Bojestig (foto: Jimmy Karlsson/SR)

Tvekan får färre att vaccinera sig

Nu startar vaccineringen för allmänheten mot svininfluensan i Jönköpings län. Men biverkningarna hos de som redan har tagit sprutan kan göra att färre väljer att vaccinera sig, säger landstingets smittskyddsläkare Per-Erik Åbom.

- Det är klart att om det är en oro som sprider sig och blir väldigt omfattande så kan det ju vara så att den som är lite tveksam blir ännu mera tveksam och inte går och vaccinerar sig, säger Per-Erik Åbom.

Det är personer med vissa kroniska sjukdomar, som hjärt- kärl- och lungsjukdomar. Dessutom handlrar det om personer med extrem fetma och gravida som riskerar att bli allvarligt sjuka av den så kallade svininfluensan. Det är de som kommer att vaccineras de kommande två veckorna.

Redan på måndagen håller vårdcentralerna i Gnosjö och Skillingaryd öppet och under tisdagen startar vaccineringen för riskgrupperna på andra håll i länet.

I dagsläget finns vaccin för ca 15 000-20 000 peroner och om tre veckor fortsätter vaccineringen för övriga länsbor. Först ut är personer som är mellan 18 och 25 år gamla.

Det är viktigt att vaccinera sig, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig. Det är dumt att chansa och inte ta sprutan säger han.

- De flesta använder bilbälte utan att  vara med om något tillbud och så är det med det här också, många som vaccineras kanske inte skulle ha fått influensan men det är ändå ett skydd och ett sätt att undvika den här ganska allvarliga sjukdomen säger Bojestig.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".