Jordbruksminister Erlandsson utmanade Sveriges kommuner, på plats i Jönköping. (foto: Håkan Montelius/SR)
jordbruksministern:

Lokal skolmat kan löna sig

 på att engagera sig runt maten, man har överlämnat det till tjänstemännen. Den kängan skickade jordbruksministern, på besök i Jönköping.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) var i Jönköping för att tala om Regeringens satsning på Sverige som det nya Matlandet.

Genom att stötta de lokala bönderna vill han både underlätta för närproducerad mat och höja kvaliten på maten i skolor och äldreboenden.

Dessutom tror han att satsningen kommer att skapa många nya jobbtillfällen på landsbygden i Sverige.

"Sverige det nya Matlandet" innebär kort och gott att 170 miljoner kronor avsätts för att stimulera utvecklingen av närproducerad mat, för att få en mer levande matkultur i Sverige. En stor del i detta är också att engagera kommunerna i att köpa in mer närproducerad mat till storköken, något som Eskil Erlandsson tycker många kommuner är dåliga på idag.

Många kommuner har under de senaste åren gått mot mer centraliserade storkök, där stora mängder mat lagas till och sedan skickas ut till mindre uppvärmningskök - så kallad cook and chill. Nässjö är en kommunerna där detta kan vara på väg att införas.

Argumentet för den här metoden är att man kan pressa priset genom att köpa in stora partier mat samt spara in på personal.

Men Eskil Erlandsson vänder sig emot detta, dels för att näringsvärdet på maten blir lägre och dels för att de stora upphandlingarna stänger ute de små, lokala producenterna. Om kommunerna istället skulle göra mindre men fler upphandlingar skulle alla parter tjäna på det menar Erlandsson.

- Då får man fler anbud och förmodligen också bättre kvalitet på maten.

Men är det logistiskt och ekonomiskt möjligt?

- Vi har ju kommuner som praktiserat det här och de har kommit fram till att barnen äter maten i skolan på ett annat sätt än de gjorde tidigare. Äldreboende har upplevt en höjd livskvalitet i sin vardag och det är värden som också måste värderas. I många fall har det inte alls blivit dyrare, för det har blivit mindre transportkostnader och mindre svinn säger jordbruksminister Erlandsson.

Håkan Montelius
håkan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".