1 av 2
Hanna Thomas tycker att Jönköping är en dålig cykelstad. Foto: Jimmy Karlsson, SR
2 av 2
Bengt Hultqvist, polis. Foto: Jimmy Karlsson
Jönköping

Polisen bötfäller cyklister

Jönköpingspolisens satsning på att bötfälla cyklister som bryter mot trafikreglerna har lett till att flera cyklister har fått betala böter.

Det tycker jag är okej, men jag tycker att det är en lite dålig cykelstad, säger cyklisten Hanna Thomas, som själv cyklar mot enkelriktat.

- Jag bor precis här, så det blir ofta att man cyklar mot eneklriktat istället för att behöva cykla om ett helt område.

Du behöver inte stå många minuter på Barnarpsgatan i centrala delarna av Jönköping för att se cyklister som snirklar sig fram förbi bilar och gående på den enkelriktade gatan. Och det är just den här typen av trafikförseelser som polisen har velat minska genom att de börjat att bötfälla de cyklister som bryter mot trafikreglerna, istället för att bara ge dem en tillsägelse.

Det är ett lyckat projekt enligt polisen Bengt Hultqvist. På bara några timmar bötfälldes sex cyklister när polisen var ute i måndags och flera har fått betala för att de cyklat utan belysning. Reaktionerna var varit varierade.

- När vi var ute och tittade på cykelbelysning var reaktionerna ganska häftiga. Man tyckte att polisen kunde hålla på med andra saker, säger Bengt Hultqvist.

Men cyklisten Hanna Thomas tycker att Jönköping kunde bli mer cykelvänligt.

- Det är obehagligt, för man får cykla ute i gatan. Det känns inte som att bilisterna har koll, så då får man cykla på trottoaren för det känns säkrare och tryggare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".