Nätpedofil i rätten

Två barn från Jönköpings län utnyttjades av en 33-årig nätpedofil. Han dömdes i tingsrätten, nu ska hovrätten pröva fallet.

I dag inleds rättegången i Svea hovrätt mot den 33-årige manen som i somras dömdes till åtta års fängelse övergrepp och våldtäkt mot barn.

Under lång tid hotade och tvingade mannen, som kommer från Uppland, ett stort antal unga flickor. Bland annat har mannen fått ett par flickor här ifrån länet att ha sex framför sina webbkameror.

Rättegången följs med stort intresse av juridisk expertis, eftersom hovrättens syn på saken förväntas bli prejudicerande.

- Det får ju ett helt annat prejudikatvärde när det kommer upp i hovrätten, så ur den aspekten kommer det att få betydelse, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare i ärendet.

Enligt honom är fallet speciellt, i flera avseenden. 

– Det handlar dels om det stora antal flickor som har varit utsatta, men också om mediet, att det har skett via internet. Det gör det här till ett ganska unikt fall. Det här är något vi kommer att få se mer av i framtiden tror jag, säger han.

Rättegången mot mannen inleddes i förra veckan, med åtalspunkten våldtäkt mot barn. Vad gäller övergreppen på nätet, som tas upp i dagens förhandlingar, har Thomas Bälter Nordenman valt att kalla dem för digital våldtäkt.

– Till exempel har en av flickorna tvingats att onanera, slicka sig själv på fingrarna och andra saker. Det kallar jag för en digital våldtäkt. Gärningsmannen sitter i andra sidan ändan av en datalinje, men annars är det precis samma situation och lika allvarligt menar jag, säger han.

Hovrättsförhandlingarna kommer att ske med teknisk hjälp och ingen av de flickor som har fallit offer för mannen ska vittna på plats. I stället ska bandade förhör från tingsrätten spelas upp igen, enligt advokat Stefan Wallin, som är målsägandebiträde för de flickor som har fallit offer för mannen.

Stefan Wallin och det andra målsägandebiträdet i rättegången, Christer Söderberg, överklagade också tingsrättens dom, även om de i stort ansåg att den var välgenomtänkt. 

– Framförallt valde vi att överklaga för att den dömde gjorde det, men sedan gäller det även skadestånden. Vi står fast vid att det här i samtliga fall har varit en mycket allvarlig kränkning och vi vill att de belopp som vi yrkade i tingsrätten ska bifallas fullt ut. Det är det vi försöker övertyga hovrätten om. Det gäller belopp på mellan 10,000 kronor och 10,000 tusen kronor, säger Stefan Wallin.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".