Elsa Jörgensen uppskattar att få komma ut

Äldres resor räddade

Med en kommunal buss för de som bor på äldreboenden i Jönköpings kommun ska de äldre komma ut på flera gruppresor.

- Att komma från hemmet är betydelsefullt, säger 83-åriga Elsa Jörgensen.

Förra året  drog länstrafiken in möjligheterna för de äldre att åka på gruppresor med deras bussar. Det gjorde att många av de större resorna i grupp på äldreboenden i stort sätt har lagts på is eftersom de fått vända sig till färdtjänst som har ett begränsat antal bussar, berättar Helena Schälin som jobbar som aktivitetsanvarig på Rosengårdens äldreboende i Jönköping.

- När det gäller att åka i grupp har det radikalt minskat, säger Helena.

Men nu presenterar Jönköpings kommun en lösning med en egen buss och chaufför som ska anställas och utbildas via kommunens arbetsmarknadspolitiska program.

Bussen ska rymma åtta passagerare och finnas till för de ca 40 boende som finns i Jönköpings kommun, berättar det moderata kommunalrådet Mats Green.

- Det innebär att vi kommer att kunna erbjuda en betydligt bättre utflyktsmöjlighet.

Men Helena Schälin på Rosengården tycker att de borde satsat mer rejält direkt.

- Men nu har de tagit fram det här förslaget och det är bättre än så som det fungerar nu, för nu är det jättesvårt för oss.

Med den nya bussen räknar kommunen med att slå två flugor i en smäll, eftersom chaufförerna som ska köra bussen hämtas från Arbetsförmedlingen. Målet är att de som är arbetslösa och som riskerar att utförsäkras, och därmed bli beroende av försörjningsstöd, får förtur.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".