(arkivbild: Mats Endermark/Scanpix)
trafik

Alkohol bakom många dödsolyckor

Var sjätte fordonsförare som dog i trafiken förra året var påverkad av alkohol, enligt en studie från Statens institut för kommunikationsanalys, Sika.

Björn Deichmann, som är förundersökningsledare på trafikpolisen i Jönköping, är inte förvånad över att så många förare som dör är alkoholpåverkade.

- Jag har sett, dels ute i verkligheten och dels i utredningarna, att antalet som använder någon form av drog har ökat generellt i samhället säger Deichmann.

Björn inte förvånad över den statistik som Sika presenterar i dag. Den senaste tiden har han upplevt flera olyckor där alkohol varit inblandat.

- Vi hade till exempel en yrkeschaufför som kraschade helt omotiverat, i det fallet var det över fyra promille.

Av de 247 förare som dog i trafiken förra året var det minst 16 procent som hade mer än 0,2 promille alkohol i blodet.

- Vi vet att det här är någon slags miniminivå, dels är det cirka tio procent där det saknas uppgift om alkohol dels är det så att om man eftervårdas en tid innan man avlider hinner alkoholhalten i blodet minska. Vi vet att det här är en underskattning säger Maria Melkersson som är utvecklingsledare på Sika.

En klar majoritet av de alkoholpåverkade förararna som dog var män i åldrarna 25 till 64 år. Sika har inte gjort några liknande studier tidigare, så hur utvecklingen har varit är svårt att se. Men klart är att alkohol är inblandade i många svåra olyckor.

Polisen Björn Deichmann tror att det behöver göras fler kontroller för att minska antalet alkoholrelaterade olyckor.

- Upptäcksrisken måste öka, så fler poliser som har fler kontroller spontant på olika platser så upptäcksrisken ökar.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".