Svintransport i rätten

En transport av grisar landade i dag på tingsrättens bord. Tre personer från Höglandet fick svara för rätten.

Det är två personer och ett åkeri som åtalats för brott mot djurskyddslagen, då de transporterat grisar till Kalmar läns slakteri utan tillstånd och blandad slaktsvin och suggor i transporten.

Chauffören ska också, enligt åtalet, använt en sorteringspaddel och slagit på grisarna i huvudet och ryggen vid avlastningen.

Alla tre nekar till brott och vid rättegången hade de ingen försvarare utan skötte sitt eget försvar.

Ett vittne från slakteriet berättade att hon sett chaufförerna med paddeln, men inte så hårt att det uppstod några blåmärken eller skador.

Från företagets sida hävdar de att de har internutbildning och de menar att de inte släpper iväg någon djurtransport med en chaufför som inte kan sitt jobb.

En av de åtalade hävdade också att det inte är förbjudet att blanda slaktsvin och suggor, det är bara en rekommendation.

Åklagaren menade i sin slutplädering att det är uppenbart att ett brott mot djurskyddslagen begåtts och yrkade på dagsböter för de båda chaufförerna och företagsbot för företaget.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".