(Foto: Erik G Svensson/Scanpix)
landstinget

Storbråk om vårdköer

Det blåste till ordentligt när rött mötte blått i landstingsfullmäktige. I skottgluggen för oppositionens kritik stod vårdköerna.

Den borgerliga alliansen i Jönköpings landsting friserar siffrorna för att få det att se ut som att vårdköerna är kortare - det menar i alla fall Socialdemokraterna som i dagens fullmäktigesammanträde gick till hårt angrepp mot den delårsrapport som alliansen presenterade.

- Tillgänglighetsfrågorna och väntetiderna i vården är jätteviktiga för patienterna. Därför är det viktigt att vi har ett redovisningssystem som faktiskt visar på vilka vårdköer vi har, speciellt när vi ska ta emot den här kömiljarden säger Markus Eskdahl, Socialdemokratisk landstingsledamot.

- Då blir jag lite bekymrad när inte vårt landsting i delårsrapporten visar på frivilligkö som finns i alla landsting och som sett under de senaste månaderna vuxit väldigt mycket forsätter Markus Eskdahl.

Med mindre än ett år kvar till valet har vårdköerna blivit en het politisk fråga bland landstingspolitikerna.

Inför förra valet var just minskade köer en av den borgerliga alliansens stora valfrågor och regeringen har ju dessutom lovat extra pengar till de landsting som verkligen lyckas hålla dom utlovade tiderna.

När alliansen i delårsbokslutet visade på hur de också lyckats att korta vårdköerna fick det oppositionen att gå i taket.

Det är bara ett trixande med siffror, menar oppositionen, eftersom allt fler patienter istället flyttats över till en ny kö där den som till exempel lämnat återbud till en vårdtid placerats.

Men Landstingsstyrelsens moderate ordförande, Peranders Johansson, har svårt att förstå kritiken eftersom han menar att de redovisar köerna enligt gällande regler.

- Jag känner en stor trygghet i att vi inte skjutsar patienter dit bara för att frisera siffror, utan vi redovisar på ett bra sätt.

- Det är man inte har gjort, man gör ju inte det i delårsrapporten. Man pratar om väldigt goda väntetider i vården, men man säger ingenting om den här frivilligkön säger Eskdahl.

- Det är ingen manipulation, man misstänkliggör på något sätt genom den här diskussionen de som jobbar ute i verksamheten. Jag litar på vår personal, att de redovisar på rätt sätt och jag vet att de gör det också säger Peranders Johansson.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".