Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre hastighet i tätorter

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 05.16

Hastigheten i tätorter kommer att sänkas framöver. Under många decennier har 50 km/timme varit den gällande hastigheten men nu överväger många kommuner att ändra på det här.

50 kilometer är den hastighet som många generationer bilister fått lära sig vara det som gäller i tätorter. Det har knappt behövts några skyltar. Hastigheten sitter i ryggmärgen så fort byggnaderna står tätt.

Den här ursvenska hastighetsregeln är på väg bort. Enligt ett ännu inte presenterat förslag från stadsbyggnadskontoret i Jönköping kommer det istället vara 40 kilometer som gäller framöver. En del större gator kan få 60 eller till och med 80, men då krävs förbättringar, säger Centerpartiets stadsbyggnadspolitiker i Jönköping, Anders Samuelsson.

- Men då måste vi göra åtgärder och få bort plankorsningar så att det inte finns så många trafikfarliga saker på den vägen.

På de allra flesta gator blir det alltså 10 kilometer lägre hastighet. Det här på rekommendation av Vägverket som tycker 40, 60 och 80 är bättre och mer EU-anpassade hastigheter att använda sig av.

Jönköpings kommun är inte ensam. Alla kommuner över hela landet ser nu över hastigheterna sedan de nya tiostegssystemet infördes och mycket tyder på att det är 40 som gäller i tätorter i framtiden.

Det här kan spara liv i trafiken, menar man från kommunens sida.

- Man får en säkrare trafikmiljö i de bostadsområden där det egentligen inte finns något skäl till höga hastigheter, säger Anders Samuelsson.

Men att sänka hastigheter brukar inte vara så populärt bland bilister, tror du att det kommer att bli någon opinion mot det här?

- Det finns en opinion för att man vill ha en sänkt hastighet kring sina bostadsområden på de mindre gatorna, samtidigt som det i många fall inte går att köra snabbare än 40 på grund av framkomlighet.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".