Det slarvas en del säger undersköterskan Maria Linusson. Foto: Håkan Montelius/SR

Dålig handhygien inom vården

Trots stora satsningar på att förbättra handhygienen inom Landstinget i Jönköpings län så slarvas det fortfarande.

Undersköterskan Maria Linusson visar hur hon ett antal gånger varje dag tvättar händerna med tvål, vatten och handsprit. Det tar inte mer än en dryg minut, men ändå slarvas det med handhygienen. I alla fall om man ska tro landstingets egen rapport som visar att var femte anställd inte följer de hygienrutiner som finns.

Maria Linusson jobbar på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping och är en av dem som ska se till att hygienrutinerna efterföljs bland personalen och hon tycker att det rutinerna funkar bra, men att en del saker kunde bli bättre.

- Det är väl klockor som vi har fortfarande, som inte ska finnas, säger Maria Linusson.

Problemet med handhygienen är inget nytt, men trots en ihärdig kampanj har man alltså inte lyckats komma till rätta fullt ut med problemet och Pernanders Johansson är självkritisk.

- Man kan tycka att i dessa dagar då svenska folket köper handsprit som aldrig förr, så är det skräp att Landstinget bara uppnår 80 % av målen för handhygien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".