Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Anna-Stina Duerden tittar ut över Banverkets avverkning. (foto: Håkan Montelius/SR)
2 av 3
Anna-Stina Duerden, biolog på Skogsstyrelsen, vid Banverkets avverkning. (foto: Håkan Montelius/SR)
3 av 3
Anna-Stina Duerden tittar ut över Banverkets avverkning. (foto: Håkan Montelius/SR)

Banverkets trädfällning anmäls

Länsstyrelsen anmäler nu Banverket för miljöbrott efter att träd avverkats i känsliga naturområden längs järnvägen mellan Nässjö och Jönköping utan tillstånd.

- Så som vi ser det är det helt enkelt ett olyckligt missförstånd som inträffat mellan vårt trädsäkringsprojekt och Länsstyrelsen säger Jonas Bengtsson som är informatör på Banverket.

På marken finns bara ris stubbar och lera kvar - också järnvägen som skär som ett rakt streck genom terrängen. Vi befinner oss strax söder om Huskvarna, på ett område som Länsstyrelsen märkt ut som en nyckelbiotop. Ett område med känsliga och sällsynta djur- och växtarter.

Biologen Anna-Stina Duerden kom hit för några månader sedan för att utreda hur Banverket skulle kunna avverka i området. Men när hon kom till platsen upptäckte hon att avverkningen redan skett.

- Man kan väl anta att värdefulla träd har tagit ner som skulle vara kvar, att mark kan ha kört sönder som man skulle vara rädd om och man kan ha tagit bort döda träd som skulle vara kvar säger Duerden.

Exakt vilken skada som gjorts kan Anna-Stina Duerden inte säga eftersom hon inte vet hur det såg ut innan avverkningen. Men att Banverket genomfört avverkningen utan att samråda med övriga myndigheter är ett miljöbrott och därför har nu Länsstyrelsen anmält Banverket för brott mot miljöbalken. Banverket menar att de uppfattat det som att allt var grönt, men medger att det är de som har gjort fel och de ska vidta åtgärder för att samma misstag inte ska ske igen.

- Redan nu har vi sett över rutinerna för hur det här ska gå till så vi hoppas verkligen att det här inte ska upprepas säger Jonas Bengtsson på Banverket.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se


Enligt Länsstyrelsens anmälan har Banverket avverkat träd och kört sönder marken och därigenom skadat känsliga nyckelbiotoper på flera olika platser längs sträckan Nässjö-Jönköping. Naturen på platserna är viktig eftersom det här finns unika arter av både djur, insekter och växter och Länsstyrelsen menar att stora naturvärden hotas eller till och med gått förlorade på grund av avverkingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".