Jönköping

Kommunen: "Det finns inga mutor"

Det finns inga belägg för att tjänstemän vid Jönköpings kommun blir mutade av byggföretag. Det menar i alla fall kommunen själv efter att ha gjort en egen utredning.

Ett anonymt brev tidigare i år berättade om hur tjänstemännen på tekniska kontoret mutas, men revisionskonsulter som utrett frågan har inte hittat några oegentligheter

-I den utredning som vi har gjort nu har inte kunnat styrkas att det finns skäl att misstänka fusk eller fel, säger tekniska nämndens ordförande Anders Hulusjö.

I ett anonymt brev till kommunen hävdade någon att anställda vid tekniska kontoret i Jönköping tagit emot mutor av byggföretag som ville få uppdrag av kommunen. Byggföretagen ska ha renoverat sommarstugor och hus åt tjänstemän, som sedan låtit skattebetalarna stå för notan.

Tekniska kontorets direktör Roger Nilsson lät en extern revisionsfirma utreda anklagelserna om mutbrott. Revisionsfirman råkade även ha det utpekade byggföretaget som kund och har nu gått igenom papper både där och hos kommunen. Men man har alltså inte hittat några belägg för några mutor, konstaterar Anders Hulusjö:

-Man trodde ju att det fanns grund för anklagelserna, men så är det inte alltid, säger han.

Men har ni verkligen gått till botten med det här?

-Jag upplever att vi gjort de kontroller som är möjliga och någonting borde ju ha kommit fram om det fanns skäl, men det har vi inte kunnat hittat. Och så länge de som anmäler vill vara anonyma så kan vi inte göra så hemskt mycket mer, säger Anders Hulusjö.

Samtidigt pågår också en utredning kring tekniska kontorets sophämtning. Där har anställda anklagats för att hämta sopor hos företag som inte har avtal och sedan fått pengar, middagar och andra förmåner för det, men den utredningen är ännu inte klar.

Och Anders Hulusjö menar att anklagelserna tär på de anställda vid tekniska kontoret:

-Det blir ju väldigt tungt. Det är ju 600 anställda och det här smetar ju ner alla, om det nu skulle vara så att någon har gjort något. Men tills det inte bevisats att någon är skyldig, så är ingen heller skyldig, säger Anders Hulusjö.

Reporter
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista