Jönköping

Dolt handikapp uppmärksammas

Jönköpings kommun satsar just nu extra på att hjälpa barn med det dolda handikappet dyskalkyli - räknesvårigheter.

Matematiksvårigheter uppmärksammas nu allt mer. Det märks i Jönköpings kommun där det pågått en rad matematikprojekt under senare år. Och det här behövs eftersom många elever har räknesvårigheter och en del även har fått diagnosen dyskalkyli - som just betyder att man inte förstår siffror eller kan räkna.

35-åriga Charlotte Ambjörnsson har levt med det här i många år:

-När jag handlar och en vara kanske kostar 40 kr måste jag alltid ha med mig en femhundralapp, för jag är livrädd att pengarna inte ska räcka, säger hon.

Fick ingen hjälp
När Charlotte Ambjörnsson gick i skolan fanns det inget speciellt fokus på svårigheter med matte eller att förstå siffor - och det här gjorde att hon halkade efter rejält.

-Läraren tog pennan och skrev talen i min mattebok, så jag räknade aldrig ut talen själv. Jag lärde mig absolut ingenting. Det var så här under hela mellanstadiet, och sen när högstadiet kom började jag skolka, säger Charlotte.

Söker mer pengar
Men sen några år tillbaka så har alltmer fokus hamnat på att förbättra matematikresultaten i skolan då Sverige halkat efter internationellt sett, och man satsar även på att hjälpa barn som behöver extra mycket hjälp med matten. I Jönköpings kommun pågår och har pågått flera matteprojekt - och inför nästa år kommer kommunen att söka mer pengar från regeringen för just matematiksatsningar i olika skolor.

Sen drygt ett år jobbar också Carina Wennblom som ett stöd för Jönköpings kommuns 52 specialpedagoger just med mattesvårigheter. Hon tror att det håller på att bli bättre för dom elever som har speciella mattesvårigheter.

-Jag hoppas det. I och med att det satsas på så många olika sätt så bör det ju göra det. Så nu är jag inte bara ett stöd till specialpedagogerna utan kan även arbeta förebyggande, säger hon.

Reporter
Alexandra Petersson
alexandra.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista