eksjö

"Ledamöterna är för blyga"

Politikerna i kommunfullmäktige tar inte sitt ansvar för makten. Alldeles för många beslut i viktiga frågor fattas på andra håll.
Det menar Eksjös förre kommunalråd, centerpartisten Östen Jonsson.

Centerpartisten Östen Johansson tycker att fullmäktigeledamötena i dag är för blyga och inte riktigt tar sitt ansvar ibland. Han tror det beror på att emellanåt fattas det kompetens och att civilkuraget sviktar då man inte vågar utmana dom ledande politikerna.

I Eksjö kommun så beslutades det till exempel i december 2007 att renovering och ombyggnad av förskolan Blåsippan skulle få kosta 7,7 miljoner men den verkliga kostnaden hamnade på 9,3 miljoner.
- Jag vill att fullmäktige ska få ta ställning till om det ska bli dyrare eller inte. Det är medborgarnas pengar det handlar om, säger Östen Jonsson.

Det är officiellt fullmäktige som har ansvaret för kommunens beslut gentemot väljarna. Ändå tar man alltså enligt Östen Jonsson inte det ansvaret fullt ut utan många beslut tas på lägre nivåer. Frågan kommer upp på fullmäktigemötet i Eksjö ikväll, och Östen Jonsson hoppas att de folkvalda i fullmäktige ska inse sitt ansvar.

SR Jönköping
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista