jönköping

Badvakterna går med gasmätare

Den här veckan går badvakterna i Jönköping omkring med gasmätare på sig. Det är efter larmet om den skadliga gasen trikloramin som personalens hälsa och luften i simahllen nu mäts.

Annika Thorén blåser i en mätare för att se hur hennes lungor påverkas av miljön i simhallen. Det har nu gått sju veckor sedan Sveriges Radios avslöjande om dom höga halterna av kiss på bland annat Rosenlundsbadet i Jönköping. Kiss i sig är inte skadligt utan det är när det blandas med kloret i bassängen som det bildas den skadliga gasen trikloramin.

Man tror att den bland annat kan ge astma och illamående.

Det har varit mycket sjukskrivningar bland personalen på badet och nu ska man se om det finns något samband med den här skadliga gasen. Så den här veckan har det funnits både mätare som har mätt trikloraminet i simhallen men så har också badvakterna gått runt med en gasmätare för att se om dom är påverkade av miljön i simhallen.

Men det är inte bara personalens hälsa det handlat om sedan debatten blossade upp - även badgästerna har mötts av tuffare tag.
- VI har varit jättehårda med att alla duschar, vi har haft kalsongjakt och tagit våra egna simmare som varit dåliga på att duscha innan de hoppar i. Vi har gjort vad vi kan, säger Annika Thorén.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista