Medicin i butiken dröjer

Från och med i dag söndag är det möjligt för mataffärer att sälja receptfri medicin som till exempel huvudvärkstabletter, men försäljningsstarten dröjer.

- Reglerna som finns är att det ska vara under uppsikt men hur det ska gå till är inte klart och diskuteras fortfarande i organisationen, säger Carl-Johan Rösiö, stormarknadschef för Coop Forum i Jönköping.

Läkemedelsverkets regler för hur försäljningen av receptfria läkemedel ska gå till blev klara så sent som för en dryg vecka sedan och idag så bestäms vilka typer av läkemedel som får säljas. På den preliminära listan finns värktabletter, kortisonsalvor och nässpray.

Produkterna ska också förvaras under god uppsikt av personalen och butiksbiträdet får inte ge dig råd om vad du ska köpa. De sena reglerna har gjort att det lär dröja någon, eller några veckor innan butikerna är redo att börja sälja.

- Det är bara en tidsfråga till dess att vi även får sälja andra läkemedel, men då krävs en helt annan kompetens och lösning i butiken, säger Carl-Johan Rösiö.

Och reaktionen bland kunderna verkar vara blandad.

- Jag tycker det är okej. Det går fortare att köpa om man behöver det snabbt, säger butikskunden Ismeta Mujanovic.

- Om man kan hantera det så är det bra, men har man problem och köper för mycket så kan det bli helt fel, säger Sonja Fagerlund.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista