Länet

Överblivet vaccin slängs

Den här veckan vaccineras personer i riskgrupperna mot svininfluensan i länet. Men det blir vaccin över på kvällarna som inte går att spara och hittar man ingen att de det till så måste det slängas.

Runt om på vårdcentralerna försöker man ge överblivet vaccin till personer även utanför riskgrupperna allt för att slippa slänga doserna som kostar 65 kronor styck.

– Vi försöker att inte ha så mycket över, och det som blir över delar vi ut i hemsjukvården, säger Lotta Larsdotter som arbetar på vårdcentralen i Norrahammar söder om Jönköping.

Lotta Larsdotter tar ut två papperslådor ur ett kylskåp som står i ett litet förrådsrum här på vårdcentralen i Norrahammar.

I de ligger små glasflaskor med vaccinet mot Svininfluensa. Varje flaska innehåller 10 doser och när man väl öppnat och blandat klart en flaska håller den max i 24 timmar innan det blir för gammalt och måste kasseras. På flera vårdcentraler har man fått kasta vaccin.

– Det är ju viktigt att man inte slänger vaccin, varje dos kostar 65 kronor, säger smittskyddsläkaren, Per-Erik Åbom.

Här på vårdcentralen i Norrahammar har man hittills inte behövt slänga några doser utan givit personer som är utanför riskgrupperna chansen att ta en spruta som blivit över.

Och någon form av sistaminuten-mottagning för dig som inte vill vänta på din tur i vaccinationskön kan vara en möjlighet, säger Per-Erik Åbom

– Finns det någon som vill ha det som blir över som är lika bra som allt annat vaccin så får man komma, säger Åbom. 

Under den första veckan med massvaccinering av riskgrupper i Jönköpings län har flera doser fått kasseras på flera håll.

Reporter Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista