Jönköping

Industrifacken kräver högre lön

Fackförbunden inom industrin vill ha löneökningar 2010. I snitt krävs en höjning med 600-700 kronor i månaden. Lägsta löneökningen per månad blir 430 kronor om de sex förbunden får igenom sina krav.

På familjeföretaget Anderssons Plåt i Jönköping arbetar totalt sju personer. Magnus Lundberg som arbetat här de senaste 22 åren tycker att lönehöjningskravet på minst 2,6 procent är rimligt trots det ekonomiska läget.

– Det tycker jag absolut att det är. Priserna har ju gått upp så det är dyrare att leva och då behöver man några kronor till i plånboken.

Mycket av det som Anderssons plåt i Jönköping säljer går till privatpersoner. Tack vare rotavdraget har företaget klarat krisen ganska bra.

– Jag skulle vilja säga max 2,6 procent. Även om vi har att göra med rotavdragsjobb så står de stora byggena fortfarande still. Det är inte många byggkranar som är uppe i stan och det är inte många ställen de gräver på så jag tror att vi behöver ta det lite vackert ett tag till, säger Ulf Andersson, vd för Anderssons plåt.

Reporter
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista