Tenhult

Ljusare tider i husvagnsbranschen

Krisen i husvagnsbranschen verkar nu ge med sig något. Och på Kabe Husvagnar tycker man sig se en ljusning.

Fortfarande ligger i och för sig försäljningen av nya husvagnar och husbilar lägre än för ett år sedan, men det kraftiga raset under första delen av det här året tycks ha dämpats, enligt nya siffror idag. 

På företaget Kabe skönjer man en ljusning. Det säger Hasse Karlsson som jobbar på husvagnsföretaget i Tenhult.

-Man har ju blivit lite fundersam när arbetskamraterna har fått lämna företaget, men nu börjar vi plocka tillbaka dem igen, så det är jätteskojigt, säger han

På Kabe i Tenhult tillverkas husvagnar och husbilar som framförallt hamnar hos nordiska ägare. Företaget har med systerbolag en marknadsandel på nästan 40% av den svenska husvagnsmarknaden. Nedgången i konjunkturen har gjort att antalet anställda gått från 500 till dagens drygt 300. Men nu börjar läget ljusna, och vändningen har kommit snabbt, konsterar vd Alf Ekström:

-Man undrar ju lite grann om det håller i sig eller om det blir en sättning till, säger han. Han gläds förstås över att försäljningen nu börjat ta fart, men samtidgt varnar han för att den snabba vändningen kan vara tillfällig. Vid tidiigare lågkonjunkturer har det tagit betydligt längre tid innan det vänt uppåt igen.

-Det som är skillnaden är alla stimulansåtgärder och den låga räntan, som gjort att konsumtionen inte gått ner så lågt som den skulle annars, säger Alf Ekström.

Trots dom stora svägningarna i branschen ser Kabe ljust på framtiden. I princip all tillverkning sker i Sverige å så komme det bli även framöver eftersom lönedelen är en liten del av den totala kostnaden för att att bygga en husvagn eller husbil. Å för Hasse Karlsson å hans arbetskamrater börjar det nu bli väl mycket att göra på jobbet

-Så känns det ibland, men vi ska nog fixa det också, säger han till Nyheterna.

Reporter
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista