1 av 2
Smittskyddsläkare Per-Erik Åbom visar på influensans utveckling den senaste tiden. Foto: Pernilla Arvidsson/SR
2 av 2
Antalet fall av svininfluensa förväntas stiga kraftigt den närmaste tiden. Foto: Pernilla Arvidsson/SR
Svininfluensan

Nu kommer influensan

Nu verkar det som att svininfluensan är på väg att blossa ut för fullt. . Smittskyddsläkaren Per-Erik Åbom menar att antalet smittfall kommer öka kraftigt den närmaste tiden.

Antalet fall av svinfluensa ökar nu hela tiden och Jönköpings län är nu på väg in i den förväntade toppen enligt smittskyddsläkare Per-Erik Åbom

-Nu är det verkligen på gång. Det kommer att skena ännu mer i höjden, säger han.

Kurvan pekar spikrakt uppåt just nu. På datorskärmen framför sig har smittskyddläkaren alldeles färska diagram och kurvor över antal fall, vilka åldrar som är mest drabbade och var någonstans i Sverige - och inte minst var i Jönköpings län utbrotten är störst. Och just nu verkar Höglandsborna vara mest drabbade.

-Just nu är det en liten tyngdpunkt på Höglandet, säger Per-Erik Åbom.

Nitton konstaterade fall
Hittills har man konstaterat 19 fall här i länet . Det låter kanske inte så mycket, men då ska man veta att vården inte tar influensaprov på alla - däremot så för vårdcentralerna numera statistik över hur många som ringer och säger sig ha svininfluensan. Och den siffran ökar stadigt.

-Det har ökat de senaste veckorna, från några 10-tal som det var i början av oktober, till drygt 140 fall den senaste veckan.

"Bara början av toppen"
När pandemin har passerat Jönköpings län så räknar Per-Erik Åbom med att 10 procent av alla länsbor har drabbats, det vill säga runt 30-40 000 personer. Men även om vi är på väg mot toppen så är kulmen inte nådd än.

-Jag tror bara att vi är i början av den där toppen. Det vore konstigt om vi inte skulle få se betydligt större antal sjuka människor och fler rapporter om att skolor har lite svårt att fylla skolsalarna för att många elever är borta, säger Per-Erik Åbom.

Reporter
Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".